Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto 2015 professori Olli Ruuskaselle

Olli Ruuskanen syntyi ja kävi koulunsa Tampereella. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta 1971, väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi vuonna 1974. Nimitettiin immunobiologian dosentiksi Turun yliopistoon v.1977 ja lastentautiopin dosentiksi 1982. Hän valmistui lastentautien erikoislääkäriksi 1978 ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäriksi 1982.

Olli Ruuskanen on toiminut Turun yliopiston lastentautiopin apulaisopettajana 1982-1993, infektiotautiopin osa-aikaisena apulaisprofessorina vuodesta 1994 ja vuodesta 2000 lähtien professorina. Kliinisen työnsä hän on tehnyt Tyks lasten ja nuorten klinikalla toimien lasten infektio-osaston osastonylilääkärinä.

Olli Ruuskanen on toiminut Suomen Akatemian vanhempana tutkijana 1980-luvulla sekä varttuneena tieteenharjoittajana 1990-luvulla. Hän on ollut kaksi vuotta tutkijana Yhdysvalloissa, vuoden Clevelandissä ja vuoden Galvestonessa sekä vuoden tutkijana Sveitsissä 1991-1992.

Hän on ohjannut 16 väitöskirjaa. Hän on ollut erinomainen opettaja. Hän sai Turun lääketieteen kandidaattiseuran ”Vuoden luennoitsija”-palkinnon 1983. Hän on saanut lisäksi seuraavat palkinnot: Wikströmin mitali Turun yliopistosta, Niilo ja Helena Hallmanin palkinto, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecimin kirjoituspalkinnon kolme kertaa. Hän on saanut myös Duodecim seuran oppimateriaalin tuottajapalkinnon.

Hän on toiminut useiden lääketieteen julkaisujen toimituskuntien jäsenenä.

Olli Ruuskanen on aina korostanut teoreettisen perustutkimuksen merkitystä lääketieteessä. Hän on osannut yhdistää teoreettisen perustutkimuksen ja kliinisen tutkimuksen omassa tutkimustyössään sekä luomalla hyvän yhteistyön teoreettisen ja kliinisen laitoksen välille. Näistä mainittakoon erinomainen yhteistyö kliinisen virologian sekä kliinisen mikrobiologian ja immunologian kanssa, mikä on poikinut kymmeniä julkaisuja liittyen lasten hengitystieinfektioihin ja immuunipuutoksiin.

Olli Ruuskanen on aina osannut kyseenalaistaa vanhoja dogmia. Hän sai mm. tutkimustietoon perustuen muutettua korvatulehdusten hoitokäytäntöä siten, että tärykalvopistosta luovuttiin korvatulehduksen hoidossa ja näin nykypäivän lapset Suomessa ovat välttyneet tältä kivuliaalta toimenpiteeltä.

Olli Ruuskanen on halunnut luoda lääketieteen ja hoitotieteen tutkijoille hyvät olosuhteet tehdä tutkimustyötä sairaalan ja yliopiston läheisyydessä. Ensimmäinen tutkimusyksikkö perustettiin 90-luvulla Lastentautien tutkimusyhdistyksen tuella Vähä-Hämeenkadulle. Hän on ollut Tyks Säätiön toiminnanjohtajana sen alusta, eli vuodesta 2001 lähtien ja on sen puitteissa jatkanut tutkijoiden tukemista. Tyks Säätiön, Yliopistosäätiön ja Turun yliopiston yhteishankkeena on valmistumassa uusi kivitalo Vähä-Hämeenkadulle.

Olli Ruuskanen on jatkanut aktiivista tutkimustyötä eläkkeelle jäämisen jälkeenkin. Hänellä on tällä hetkellä yli 400 julkaisua. Hänen ansiostaan lasten infektiotautien tutkimus Turussa on kansainvälistä huippuluokkaa.