Aitasalo Kalle 2004

Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto 2004 dosentti Kalle Aitasalolle

Turunmaan Duodecim-seuran tunnustuspalkinto 2004 dosentti Kalle Aitasalolle

Turunmaan Duodecim-seura on päättänyt myöntää tämän vuoden tunnustuspalkintonsa dosentti Kalle Aitasalolle.

Dosentti Aitasalon koko lääketieteellistä uraa on leimannut käytännön potilastyöskentely, jossa operatiivinen toiminta on ollut keskeisellä sijalla. Kalle Aitasalo on erityisen ansioitunut pään ja kaulan alueen operaatioiden ja erityisesti suu- ja leukakirurgian taitajana.

Dosentti Kalle Aitasalo on syntynyt 1945 Merikarvialla ja valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi 1970 ja lääketieteen lisensiaatiksi 1978. Aitasalo erikoistui vuoteen 1975 mennessä, ensimmäisten joukossa Suomessa, suu- ja leukakirurgiaan. Vuonna 1983 hän valmistui myös korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriksi. Tieteellisen tutkimustyön tuloksena syntyi väitöskirja osteoradionekroosista 1986 sekä dosentuuri korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa 1991.
 
Keskeisellä sijalla dosentti Aitasalon toiminnassa on ollut pään ja kaulan alueen syöpäpotilaiden hoito ja sen kehittäminen. Hän on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu oman erikoisalansa mikrovaskulaarisiirteiden käytännön toteuttajana ja kehittäjä. Kasvojen alueen traumatologia on myös dosentti Aitasalon erityisosaamisen aluetta.

Dosentti Aitasalo on toiminut aktiivisena suu- ja leukakirurgian sekä pään ja kaulan alueen tuumorikirurgian vastuullisena kouluttajana. Määrätietoinen tutkimustoiminta on myös johtanut väitöskirjatasoisiin tutkimustuloksiin.

Dosentti Aitasalo on toiminut vuosia bioaktiivisen lasin käyttöönotossa pään ja kaulan alueen leikkauksissa. Bioaktiivisen lasin käyttö leikkauksissa on mahdollistunut laajan turkulaisen tutkimusryhmän toiminnan seurauksena. Työ on hyvä esimerkki teoreettisen biolääketieteellisen tutkimuksen soveltamisesta kliiniseen toimintaan. Tällä tutkimustyöllä Turussa on pitkät perinteet.

Toiminnan tulokset eivät jää ainoastaan Turkuun vaan kliinisen tutkimuksen kautta Turku Science Parkissa toimiva biomateriaaliyritys on juuri saanut kahden biolasituotteen myyntiluvan EU alueelle. Dosentti Aitasalo on käyttänyt biolasia mm. silmäkuopan luisten seinämien murtumien korjaamisessa. Biolasileikkaukset ovat herättäneet suurta mielenkiintoa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Dosentti Aitasalo on määrätietoisesti kouluttanut itsensä oman alansa huippulääkäriksi. Omia taitojaan hän on jakanut oppilailleen ja on ollut innostuneesti kehittämässä alan uusia innovaatioita.

Turunmaan Duodecim-seura haluaa palkinnollaan antaa erityisesti tunnustusta dosentti Kalle Aitasalolle hänen uutterasta työstään yksittäisten vaikeiden potilaiden hyväksi.